Domov Kolešovice
Domov Kolešovice
poskytovatel sociálních služeb
Středočeský kraj

Vaření/Pečení

Společné vaření je oblíbená činnost, která uživatelům dává možnost rozpomenout si na domácí kuchyni a práce s ní spojené. Uživatelé se snaží, podle svých možností, do aktivity zapojit. Vyvalují těsto, strouhají např. jablka, sýr apod. nebo připravují pomazánky. Cvičí si tak jemnou motoriku. Společně si povídají a sdělují zkušenosti z vaření, zároveň si utužují pocit potřebnosti a sounáležitosti.

Cíl:

Nácvik jemné motoriky, zlepšení rozsahu pohyblivosti kloubů ruky, týmová práce, rozvoj komunikace a spolupráce. Spojuje prvky reminiscence, předávání zkušeností, jak se dříve vařilo.

Kuchařský klub

Ranní rosa

Těsto: 1 hera, 300g polohrubé mouky, vanilkový cukr, 3 vejce, 100g cukru, prášek do pečiva, 1 zakysaná smetana, 2 lžičky kakaa

Kokosové kuličky: Kokos, tvaroh, moučkový cukr, 1 žloudek

Krém: 2 šlehačky, 2 ztužovače šlehačky, 1 zakysaná smetana

Nejprve si připravíme kuličky,které dáme asi na 20 minut do mrazáku. Mezitím vyšleháme bílky do sněhu a žloudky s cukrem do pěny.Do  žloudků postupně přidáváme ostatní suroviny. Naposledy přidáme pomalu rozpoštěnou heru, a pak sníh. Půlku těsta nylijeme do plechu, do druhé půlky dáme kakao a pomalu rozetřeme na světlé. Pak vmačkáváme napůl kokosové kuličky. Pečeme asi 30 minut při 180°C. Moučník zdobíme šlehačkou a čokoládou.

Ranní rosa

Kuře ala kachna

Pekáč vymažeme sádlem, rozprostřeme na něj zelí a navrch položíme kuřátko. Osolíme, okmínujeme. Výborné s bramborem.

kuře ala kachna

Košíčky s květákovým kari

těsto: 2 1/2 dl ovesných vloček, 2 1/2dl ječné mouky, 1 dl vody, 1/2 dl olivového oleje, 1 lžička oregana, 2 špetky soli

Z přísad vypracujeme pevné těsto , necháme 1/2 hodiny odležet a vymačkáváme např. do pevných formiček na mufiny apod.. Těsto propícháme vidličkou a pečeme 10min. při 170°C. Předpečené korpusy plníme květákovou náplní a dopékáme dalších 15 - 20 min.

květákové kari: 4 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, 1 jarní cibulka, 250g květáku,1 lžíce kari, sůl, hrst petrželky, 2 vejce.

Předvaříme si květák. Na oleji orestujeme prolisovaný česnek a cibulku, přidáme jemně nasekaný květák, kari a sůl. Po vychladnutí přimícháme petrželku a vejce.

květákové košíčky

Bramborová štramolanda

1 kg vařených brambor, 250g anglické slaniny, 200g krupice, 1 šálek mléka, 3 velce, 3lž. sádla, 1 palička česneku, majoránka, sůl.

Ingredience smícháme s osmaženou slaninou a nastrouhanými bramborami. Dáme do sádlem vymatźaného pekáče a pečeme asi 30min.

štramolanda

Mufiny s marmeládou

2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 2 velce, 1 hrnek mléka, 1 hrnek oleje, prášek do pečiva, marmeláda nebo čokoláda do náplně

Vyšlehme cukr se žloutky, přidáme ostatní suroviny a nakonec sníh z bílků. Do plecu na mufiny vložíme papírové košíčky a naplníme těstem. Nahoru položíme náplň, ta během pečení klesne. Pečeme při 190°C asi 40 min.

muffin s marmeládou

Vídeňský sachr dort

160g hladké mouky, 6 vajec, 160g cukru, 3 čokolády na vaření, smetana na šlehání, meruňkový džem, 160g másla, 1/2 prášku do pečiva

2 čokolády na vaření rozpustíme v horké lázni se 100g másla. Ušleháme bílky a zvlášť žloutky s cukrem. Do ušlehaných žloutků postupně přiléváme rozpuštěnou čokoládu, nakonec přisypáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vznikne tužší hmoty, ke které přidáme sníh a spojíme. Pečeme při 190°C asi 40 minut. Po vyndání z trouby necháme vychladnout. Pak podél rozkrojíme a namažeme džemem. Polyjeme čokoládovou polevou - 1 čokoláda na vaření rozpuštěná v horké lázni s 50g másla. Před podáváním můžeme ozdobit šlehačkou.

Víděňský sachr dort

Halušky s uzeným masem a zelím

6 velkých brambor, cca 500g polohrubé mouky, 2 vejce, sůl

Oloupané brambory najemno nastrouháme, nesléváme z nich uvolněnou vodu a přidáme ostatní suroviny tak, aby bylo těsto jen trochu řidší než na bramborové knedlíky. Protlačujeme přes síto na halušky. Vyjmeme hned, když vyplavou na hladinu. Přidáme uzené opečené na cibulce a uvařené kysané zelí.

halušky s uzeným a zelím

 

 

 

Taštičky se zelím

listové těsto, kysané zelí, cibule, slanina, 1 vejce, kmín, sůl

Cibulku opečeme se slaninou a smícháme s propláchnutým a nakrájeným zelím. Těsto rozválíme na tenký plát, rozkrájíme na čtverečky a plníme zelím. Kraje zamačkáváme pomocí vidličky. Potřeme osoleným avejcem a posypeme kmínem. Pečeme asi 20min. při 190°C.

šátečky

Marlenka z litého těsta

zlatá hana, 4 lžíce medu, 400 g hladké mouky, 2 lžičky jedlé sody, 80g cukru, 3 vejce trochu,  mléka, 100g mletých vlašských ořechů, salko ( zkaramelizované ), máslo

krém: salko vyšleháme s máslem. Pokud nemáme zkaramelizované salko, obyčejné salko vaříme 2 hodiny ve vodě a necháme vychladnout.

Na lehce rozehřáté plotně rozpustíme tuk a postupně přidáváme med, mouku smíchanou se sodou, vejce, cukr a mléko. Těsto máme celou dobu na plotně a mícháme šlehačem. Pak těsto rozetřeme na 3-4 plechy vyložené pečícím papírem. Pečeme při 180°C asi 15 minut. Po vyndání z trouby placky ihned přendáme z plechu, aby se ještě nedopékaly. Vychladlé placky navršíme na sebe, okraje ořežeme, nastrouháme a smísíme s ořechy. Placky postupně slepujeme krémem. Celý dort nakonec potřeme a posypeme ořechy a nastrouhaným okraji.

marlenka

Míchaná vajíčka se slaninou

Množství pro 8-10 osob: 20vajec, 20dkg nejlépe domácí slaniny, 1 větší cibule, sůl, pepř

Nejprve zpěníme cibulku se slaninou a poté přidáme vejce smíchaná se solí a pepřem. Mícháme tak, že od kraje vajíčka odlupujeme vařečkou. Vejce by neměla být příliš vysušená, lépe chutnají v polotekutém stavu. Dobrou chuť.

Míchaná vajíčka se slaninou

Pudinkové řezy

těsto: 25 dkg polohrubé mouky, 18 dkg cukru, 1.5 dcl oleje, 4 vejce, prášek do pečiva, trochu mléka

dále: půl litru mléka, cukr, 2 pudinky, mandarinkový kompot ( může být i jiné ovoce), zakysaná smetana, skořicový cukr

Suroviny smícháme, těsto nalijeme na plech, poklademe ovocem a pokapeme pudinkem. Pečeme při 190°C asi 30 minut. Hotovou buchtu potřeme zakysanou smetanou aposypeme skořicovým cukrem.

Pudinkové řezy

Škvarkové placky

1kg polohrubé mouky, 40g droždí, 1/2l vlažného mléka, 1/2kg škvarek - napůl umleté a nasekané, 2 vejce, sůl, špetka cukru do kvásku

Z mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Smícháme jej s moukou, vejci, škvarky a solí. Uděláme bochánky, které necháme chvíli vykynout. Pak vytvarujeme placky, druhou stranou nože uděláme mřížku a pečeme cca 20min. při 180°C. Dobrou chuť.

Škvarkové placky